A 15. század előtt készült gabonapárlatok az emberi szervezetnek és az emberi érzékeknek ihatatlan volt. Az ebben a korszakban készülő italok gyakran viselték a vodka nevet, azonban ténylegesen csak a 19. században készült el a ma is ismert szeszesital.
Ennek oka a finomító oszlopok megjelenése, ami hozzájárult az iható párlatok főzéséhez. A név hallatán az északi országok jutnak az ember eszébe és nem tévedünk sokat, mivel Oroszországban és Lengyelországban terjedt el a leghamarabb.
Az italok között a vodka egyszerűnek számít, etanolból és vízből áll, az elkészítéséhez pedig a hagyományok szerint burgonyát tesznek, azonban bármiből lehet, ami cukrot és keményítőt tartalmaz.
Európában a 40 fokos változata terjedt el, azonban léteznek erősebbek is. Oroszország már az 1800-as években fogyasztotta napi szinten, ami hamar az alkoholizmus problémáját vetette fel, így végül tiltották a szeszfőzdék üzemeltetését. Azóta a vodka önálló italként terjed tovább, így bártan kijelenthetjük, hogy minden országban megtalálható.