Az oroszok és a lengyelek nemzeti itala, a vodka
Az oroszok és a lengyelek nemzeti itala, a vodka

A 15. század előtt készült gabonapárlatok az emberi szervezetnek és az emberi érzékeknek ihatatlan volt. Az ebben a korszakban készülő italok gyakran viselték a vodka nevet, azonban ténylegesen csak a 19. században készült el a ma is ismert szeszesital.

Ennek oka a finomító oszlopok megjelenése, ami hozzájárult az iható párlatok főzéséhez. A név hallatán az északi országok jutnak az ember eszébe és nem tévedünk sokat, mivel Oroszországban és Lengyelországban terjedt el a leghamarabb.

Az italok között a vodka egyszerűnek számít, etanolból és vízből áll, az elkészítéséhez pedig a hagyományok szerint burgonyát tesznek, azonban bármiből lehet, ami cukrot és keményítőt tartalmaz.

Európában a 40 fokos változata terjedt el, azonban léteznek erősebbek is. Oroszország már az 1800-as években fogyasztotta napi szinten, ami hamar az alkoholizmus problémáját vetette fel, így végül tiltották a szeszfőzdék üzemeltetését. Azóta a vodka önálló italként terjed tovább, így bártan kijelenthetjük, hogy minden országban megtalálható.

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás