Mindig akad olyan háziasszony, aki szereti a különlegeset, szívesen próbál ki új recepteket és kedvére variálja az eddigieket. De még a hagyományőrző háziasszonyban is felmerül a vágy egy új recept kipróbálása iránt. Merjünk kicsit jégtörők lenni és fedezzünk fel néhány új receptet, vagy készítsük egy kicsit másképp az eddig megszokott finomságot. A nem hagyományos sajtos zsemle recept, kezdők és tapasztaltak számára egyaránt érdekesnek tűnhet. Néha elég egy kis változtatást belevinni a receptbe és máris egy „remekmű” kerül az asztalra.
Azért ügyeljünk, hogy a sütés-főzési alapszabályokat ne mellőzzük! Ez a sajtos zsemle recept a következő alapanyagokat írja elő: víz, aminek a fele lehet tej is, só, aszkorbinsav, olaj, burgonyapehely, öregtészta, liszt, cukor, élesztő. A dagasztás a szokásos módón zajlik, amit a kelesztés követ. A lényeg, hogy a tálban kétszer akkorára keljen a tészta. Ez a zsemle recept azért különleges, mert a téglalap alakúra nyújtott tésztát sajttal és fűszerrel való megszórás után, feltekerünk beigli módjára.