Mindenki azt gondolná, hogy a rum évszázadokon keresztül csakis a Karib-szigetek népeinek kincsének számított. Azonban ez nem teljesen így van. Mivel szerencsére a rum ár sokat esett az elmúlt években, így itthon is egyre többen szerzik be ezt, ha bulizni, ünnepelni akarnak, és ezzel együtt megtudják, hogy honnan is ered ez a nedű.
Hazánkat illetően fontos kiemelni, hogy a Habsburg Birodalom nem rendelkezett nádcukor termelő gyarmatokkal. Azonban jóval olcsóbb répacukor 19. századi elterjedése előtt jelentősebb mennyiségű nyers nádcukrot importáltak az osztrákok, amelynek a finomítása után a megmaradt melaszból rumot főztek a hozzáértők.
Mivel ennek véges mennyisége volt, már jóval korábban is előállítottak ilyen és ehhez hasonló, fűszerekkel ellátott rumutánzatokat. Például az osztrák Inländerrum ital, amelyiknek a magyar megfelelője a belföldi rum, után nevezték el a különböző helyi változatokat is. Később aztán, miután egyre könnyebben lehetett beszerezni a nádcukrot, a rum ár még hozzáférhetőbbé, kedvezőbbé vált.