A hazai borok specifikus helyzetben vannak. Minőségileg kiválóak, viszont a világpiacon való komolyabb megjelenéshez az országban termelt mennyiség kevés. Ezért a magyar borok elsősorban hazai piacra készülnek. Természetesen kisebb mennyiségben megjelennek a külföldi országokban, de legjelentősebb piacuk itthon van. A magyar borok minőségéért az elmúlt években rengeteget tettek a termelők és a különféle termelői szövetségek, hiszen a szocialista időkben főleg a mennyiségi termelés volt hangsúlyos a minőséggel szemben.
Pedig a magyar borok kiváló minőséget érhetnek el. Szinte minden régióban termelhető és készíthető valamilyen minőségi bor. Természetesen figyelembe kell venni az adott környék helyi jellegzetességeit, hiszen minden szőlőnek megvan a maga kedvelt éghajlata, talaja és időjárási körülményei. Egészen biztos, hogy a gazda személyes fajtaszeretete is komolyan hozzájárul az elkészülő bor minőségéhez. Ma már nagyon sok minőségi bort találunk a polcokon, sőt, elsősorban ezekkel találkozunk.