Az akác virágzása nagyjából májusra tehető, ilyenkor maximális teljesítménnyel dolgoznak a méhek és a méhészek is. Az akácméz nagyon népszerű mézfajta, valóságos „gyógyírnek” számít és nemcsak hazánkban, de szerte a világon ismerik jótékony hatásait. Az akácmézet fogyasztók megtapasztalhatják a szervezetre gyakorolt jótékony hatásokat. Több betegség esetén is kiválóan alkalmazható, például megfázás, influenza, köhögés esetén.
Az akácméz fogyasztása célszerű lehet emésztési zavarokban szenvedők számára is, ugyanakkor méregtelenítő tulajdonságai révén, hozzájárul a máj regenerálódásához. Ami az akácméz színét illeti, enyhén sárga árnyalatú, esetleg kristálytiszta is lehet. Semmilyen mellékíze nincs, ezért is olyan különleges mézfajta. Savtartalma alacsonyabb, ezzel szemben a gyümölcscukor tartalma igen magas. Ennek köszönheti azt a tulajdonságát, hogy nagyon lassan kristályosodik, akár 1-2 évig is megőrzi folyékony állagát. Használható sütemények édesítésére, de akár még mézes pálinka vagy mézbor is készülhet e remek finomságból.