A mai napig nem tisztázott, hogy melyik országból származik a vodka, így az sem, hogy hol desztillálták először. Lengyelország és Oroszország egyaránt igényt tart a felfedezésére. Azt állítják, hogy ők voltak az elsők.
Hogy pontosan honnan származik a vodka, nem igazán számít. A lényeg, hogy létezik és sokan szeretik. A vodka fogyasztása egyébként mindkét országban a társadalmi élet része. Gyakran fogyasztják a barátokkal és a családdal való hosszú étkezések alkalmával. Az ital, a gabonán kívül, burgonyából is előállítható.
Oroszországban és Németországban ennek az előállítási módszernek nagy hagyománya van, hiszen itt régóta készítenek vodkát, egyszerűen azért, mert bőségesen rendelkezésre áll az alapanyaga. A legtöbb fajtát azonban gabonából készítik.
A gyártóknak nagy mozgásteret biztosítanak a gyártási folyamat során, ami azt jelenti, hogy elméletileg bármilyen gabonafajtából, burgonyából, sőt, szőlőből vagy melaszból is készülhet. A burgonyából készült vodka ízét gyakran nehezebbnek, intenzívebbnek, sőt, akár édesebbnek is mondják.